כפי ששמה מעיד, טטיאנה טולסטיה היא קרובת משפחה של הסופר הדגול לב טולסטוי. מקריאת קורות חייה אפשר ללמוד שבשושלת שלה מופיעים סופרים ידועי שם נוספים, למשל אחד איוון טורגנייב. טולסטיה ירשה מהם בלי ספק את כישרונה, והנה אנו זוכים לקרוא ספר שלה, מתורגם לעברית.
כתיבתה של טולסטיה היא, קודם כול, מצחיקה מאוד. היא אירונית ומשעשעת, ואין בסיפורים אף עמוד שנעדר ממנו איזה דבר שנינות מקורית, לפעמים קצת מרושעת, לפעמים גדושה באירוניה עצמית ובביקורת מפוקחת על תופעות חברתיות שהיא מנתחת בעקיפין אבל באופן נוקב.
הסביבה היא אחת הגיבורות הראשיות בסיפורים. בראשונים – זאת של ברית המועצות הסובייטית, באחרונים – זאת של הפרברים והאוניברסיטאות בארצות הברית, שם חיה טולסטיה כמה שנים, לפני שחזרה למולדתה. ברור לגמרי שכל הסיפורים נרקמו מתוך חייה והתנסויותיה האישיות.
כך למשל בסיפור הראשון, “עלמה בפריחה”, היא מתארת את חוויותיה כדוורית: כסטודנטית בת שמונה עשרה נאלצה למצוא עבודה קשה ולא מתגמלת כמחלקת מברקים, ובאמצעות התיאור של חוויותיה היא פורשת בפנינו לא רק חוסר ההיגיון הבירוקרטי (מדוע למשל היא חייבת ללכת ולשוב כמה פעמים אל אותה כתובת, כאשר ברור שמברק אחד מבטל את האחר?), אלא גם כדי לתאר את יופייה המתפוגג של סנקט פטרבורג (שאותה היא מכנה בשם חיבה “פיטר”): “באחת הכניסות, באולם המבואה, ניצב קמין – עמד על כנו, קר ושומם, עוד מהזמנים שלפני המהפכה. פעם, ככל הנראה, הסיקו אותו, כשעל גרם המדרגות נפרש שטיח ארוך, לפחות עד קומת הביניים, אם לא עד הקומה השלישית. והיה חמים, וישב שוער משופם, ועלה ריח קפה ווניל. והמעלית הייתה קופסת אור בבאר מסורגת, ואילו עכשיו הקמין – בור הקבר – נצבע בצבע שמן ירקרק, כמוהו כמבואה כולה. ישר על השיש. צבע שמן ירוק”.
הסיפור השני, “חלומות זרים”, נפתח במשפט “פטרבורג לא נבנתה עבורנו. לא עבורי. כולנו זרים בה”. היא מספרת כיצד פטר הגדול נסע לאמסטרדם וחלם לבנות עיר דומה, ואז “הוא עצמו מת, אך העיר נותרה, וכך נגזר עלינו לחיות בחלום זר”. היא מפליגה בתיאורי העיר, והם יפים כל כך! “מי שלא רץ מימיו, באוזניים שמוטות, במזג אוויר שפעתי ומבהיל כמו זה, מי שלא נרטב עד לשד עצמותיו, לא נבהל מהכניסה ומהחצרות, לא יוכל להעריך את חמימותם החייתית, הבישולית, הרדיאטורית, של מגורי האנוש. מי שלא שמע את המוות נושב בגבו, לא יעלוץ בחדוותה של האח. ולכן אם קהתה היכולת היקרה מפז לחוש בחיוניות החיים, כדאי לנסוע לפיטר באוקטובר. אם יתמזל מזלך, וכמעט תמיד מתמזל – תצא משם חצי חי. לשם עינוי הגוף יתאים גם נובמבר, עם הרוח המושלגת, הרטובה, המחליפה את כיוונה בכל דקה, ואם נסיעה סתווית לא תצא אל הפועל – גם מרץ יעשה את העבודה”.
ההיסטוריה נוכחת מאוד בסיפורים. למשל: “בסוף שנות השמונים, כשהחלה הפרסטרויקה,” שאז “היה מעניין יותר לצפות בטלוויזיה מאשר להציץ בחלון”… או – אזכור המצור על לנינגרד, בסיפור “סוניה”, שאז גיבורת הסיפור “ניזונה מכל מה שיכלה למצוא: בישלה את נעלי העור, רקחה מרק חם מהטפטים – הרי בכל זאת נשאר מהם מעט דבק-קמח”; או – מות ברז’נייב בסיפור “דמעות” (אי אפשר לא לפרוץ בצחוק כשהיא לועגת לו בלי רחמים, למשל: “ברז’נייב מת! דבר שלא נשמע כמותו! חי לו בלי למות, והנה עכשיו מת”), שבו היא מתארת את קצו של עידן, כאשר “גם האוטובוס היה עצוב – סובייטי, עני, ישן, קר, מטרטר”. כשהמנהיג מת “הדור המבוגר נזכר במותו של סטלין, בשמחתם החשאית של החכמים, בבכיים של הבורים. שם לפחות הייתה דרמה, וכאן אף לא שמץ, ולא ברור איזו צורה אמור ללבוש היגון, ולו המזויף”, שכן “ברז’נייב מזמן לא היה בן אדם, לא פרסונה, אלא טמפרטורת האוויר, הלחץ בעמוד הכספית, כיוון הרוח – מריקנות אחת לריקנות נפשית אחרת.”
תיאור הבירוקרטיה הסובייטית בערוב ימיה של ברית המועצות היה יכול להיות משעשע, אלמלא היה מזעזע. בסיפור “אושר” היא מתארת את התלאות שעברה “בשנת 1986 [כאשר] נעשה מותר לנסוע לאן שרוצים”. את החשדנות המתעללת של פקידים. את התקנות הבלתי אפשריות, שמזכירות את מלכוד 22 בסתירות הפנימיות שנהגו כדי להקשות, להכאיב, להפריע לבני אדם לחיות: “היא הייתה פשוט מאושרת לקלקל לאנשים את מצב הרוח”.
הסיפורים ברובם ריאליסטים, אבל חלקם סוריאליסטים. למשל, “האשנב”, שבו מצאה טולסטיה דרך מחוכמת לתאר את תקופת המחסור כשאנשים עמדו בתור כדי “להשיג”, כך סיפרו לי שנהוג היה לומר, כל חפץ ש”יזרקו” בראש התור.
היא מספרת על עצמה, למשל ב”יום האישה” – סיפור שבו היא תוקפת בחריפות מעודנת את מערכת החינוך הסובייטית שבה גדלה, את הסתירות: “בבית הספר מלמדים דברים מטופשים וסותרים. אומרים ‘הקרב את עצמך כדי להציל את ידידך’ ומיד מצווים להלשין”, את האטימות לפרט, לצרכיו וליכולות שלו: “יתנקמו בי על כך שאני יודעת לקרוא במהירות, ואינני רוצה לקרוא באיטיות, הברה אחרי הברה, ולהעמיד פנים שאני מתמודדת עם טקסט מסובך”, את העריצות והתביעה לקונפורמיות.
כל אחד מהסיפורים הוא פנינה מיוחדת במינה, הם שונים זה מזה, ועם זאת – כולם מעניינים, וכאמור – מצחיקים מאוד.
התרגום לעברית הוא מלאכת מחשבת. אמנם אינני יודעת רוסית, אבל התחושה לאורך הסיפורים הייתה שאני קוראת עברוסית. משהו במנגינה, בקצב: “זויה השתוקקה ליפול בזרועות מגואלות בדם של כירורג. אבל מהנדס – גם טוב”, משהו בקיטוע, בסוג הזרימה, מעורר תחושה רוסית מאוד.
Девушка в цвету – Татьяна Толстая
תרגם מרוסית: דן ורשקוב